sklepsklep menu> urządzenia dla przemysłu mięsnego przejdź do kategorii » meble dla gastronomii przejdź do kategorii »
Start » Przemysł mięsny » Urządzenia do przetwórstwa mięsnego – komory » Komory piekarnicze

Komory piekarnicze

Komory piekarnicze

Przeznaczenie: Komora piekarnicza jest zbliżona budową do standardowej komory wędzarniczo-parzelniczej. Różnica w urządzeniu polega na tym, iż jest ona przeznaczona do pieczenia w temperaturach do 200°C. Aby ten proces był możliwy, komora jest specjalnie do niego przystosowana. Dodatkowo posiada również podwójną izolację termiczną, którą stanowi wełna mineralna o grubości 80 mm.

Wykonanie, budowa:  

  1. Komora właściwa.
  2. Silnik i wentylator główny, gdzie zadaniem wentylatora jest wymuszenie cyrkulacji powietrza, natomiast silnik został umieszczony w szczególny sposób, w celu uniknięcia awarii wynikających z wytwarzanych przez grzałki bardzo wysokich temperatur. Również konstrukcja głowicy została przystosowana do pracy w takich warunkach.
  3. Źródło ciepła, które tak jak w standardowej komorze, stanowi zestaw grzałek elektrycznych umiejscowionych w komorze roboczej.
  4. Układ wyciągowo-nawiewny, który został zainstalowany nad komorą roboczą.
  5. Sterowanie elektryczne, które pozwala kontrolować wszelkie procesy za pomocą mikroprocesora. 
Sterowanie:
Komory piekarnicze wyposażone są w mikroprocesory firmy ADITEC umożliwiające zaprogramowanie 50 różnych sposobów obróbki. 

Procesy technologiczne możliwe do przeprowadzenia:
  • pieczenie na sucho,
  • pieczenie z nawilżaniem,
  • przegrzewanie z przesuszaniem.

W czasie trwania wszystkich procesów zadana temperatura utrzymywana jest dzięki pracy elementów grzejnych oraz układowi termoregulacji. Ponadto, posiadamy w swojej ofercie komory piekarnicze, w których źródło ciepła w postaci grzałek zostało umiejscowione nad każdą półką, czyli nad poszczególnymi partiami towaru.