sklepsklep menu> urządzenia dla przemysłu mięsnego przejdź do kategorii » meble dla gastronomii przejdź do kategorii »

Wyposażenie do suszenia

 

Wśród oferowanych przez nas urządzeń ze stali nierdzewnej są specjalne komory do suszenia ryb. Profesjonalny i nowoczesny sprzęt zapewnia najwyższą jakość przekąsek, które są smaczne i bardzo pożywne. Poniżej znajdą Państwo szczegółowe informacje o tym, czym są i jak przebiegają procesy suszenia oraz wialenia ryb. Ponadto dowiedzą się Państwo więcej o naszych urządzeniach, które są do tych procesów przeznaczone.

Co to suszenie i wialenie?

Jak osiągnąć zamierzony efekt?

Wialenie – powolny proces pozbywania się wody z produktu w naturalnych lub sztucznych warunkach w temperaturze nie przekraczającej 28 °C.

Główne produkty wielania to:

  • snacki z całej ryby,
  • snacki z filetów rybnych,
  • snacki z farszu
  • snacki z owoców morza (wialenie i suszenie kalmarów, krewetek, małż).

Wialenie ryby:

Podczas wialania mięso ryby twardnieje, tłuszcz ponownie się przemieszcza, produkt nabywa specjalny smak i staje się zdatny do jedzenia. Do wialenia ryby często brane są „klasyczne” ryby rzeczne (leszcz, płoć, wobła). Zdatny do jedzenia, a co najważniejsze, smaczny produkt można otrzymać wyłącznie przy zachowaniu temperatury powietrza w granicach 15-28°C, przy wilgotności względnej 40-60% i prędkości powietrza 0,5-5m/s. W warunkach naturalnych proces zajmuje od 7 do 14 dni, w zależności od rozmiaru i tłustości ryby. 

Snacki – z języka angielskiego „lekka przekąska”. Zwykle są przeznaczone do szybkiego spożycia i posiadają długi termin ważności.

Snacki rybne oraz z farszu rybnego są najbardziej pożywne.

Wyposażenie do suszenia

  Wyposażenie do suszenia  Wyposażenie do suszenia

 

Snacki z farszu rybnego proponowane przez naszą firmę, mają następujące zalety (technologiczne):

  • łączenie farszów ryb o różnej zawartości tłuszczu,
  • możliwość tworzenia smaku,
  • dodanie przeciwutleniaczy,
  • szybkie równomierne suszenie,
  • różne porcjowanie wysuszonego farszu. 

 

Najważniejszą rzeczą podczas przygotowywania snacków z farszu rybnego jest zapewnienie równomiernych mas powietrza nad farszem i możliwość regulacji ich prędkości, jak również możliwość kontrolowania temperatury oraz wilgotności. Ma to na celu obniżenie zawartości wody w snackach do 40% w czasie 11-12 godzin. 

Stworzenie optymalnych warunków do przygotowania wialonej ryby oraz snacków o wilgotności 38-45% jest możliwe wyłącznie w specjalnych urządzeniach z systemem dojrzewania powietrza. 

Tworzymy technologie i urządzenia do produkcji suszonej i wialonej ryby oraz owoców morza



Proszę wypełnić wymagane pola.
Formularz wysłany, dziękujemy.

*pola wymagane