Komory wędzarniczo-parzelnicze
Przeznaczenie: Komory wędzarniczo-parzelnicze są przeznaczone do obróbki termicznej produktów spożywczych takich jak:
- Mięsa,
- Ryby,
- Wędliny,
- Sery,
- Drób.
Wszystkie procesy są zaprogramowane, wykonywane automatycznie i kontrolowane przez system czujników, które stanowią standardowe wyposażenie każdej komory. Istnieje możliwość dowolnego ustawiania parametrów maszyny- programowania.
Ze względu na swoją budowę i wyposażenie, komory wędzarniczo-parzelnicze umożliwiają poddawanie obrabianych produktów następującym procesom:
- wędzenie gorącym i zimnym (opcja dodatkowa) dymem,
- wędzenie z parzeniem,
- suszenie,
- rumienienie,
- parzenie,
- pieczenie,
- studzenie (opcja dodatkowa).
Systemy wytwarzania dymu
W zależności od upodobań klienta, proponujemy dymogeneratory żarowe lub cierne. Informacje odnośnie obu wariantów mogą Państwo znaleźć w zakładce Dymogeneratory. Niezależnie od wyboru wersji dymogeneratora, efekt po przeprowadzonych procesach jest taki sam.
Horyzontalny system dystrybucji powietrza
W swojej ofercie posiadamy również komory ze zmienną poziomą cyrkulacją powietrza. Są one stosowane przy obróbce wyrobów umieszczanych na tacach, np. ryby czy produkty sojowe.
Klimasystem
Dodatkowa opcja wyposażenia komory umożliwiająca przeprowadzenie w niej procesu dojrzewania produktów oraz suszenia w zakresie niskich temperatur. Dzięki zamontowaniu oraz integracji maszyny ze specjalnym oprzyrządowaniem wentylacyjnym, można stworzyć optymalne warunki klimatyczne dla poszczególnych produktów.
Komory wędzarniczo-parzelnicze firmy JUGEMA są przeznaczone do współpracy z typowymi wózkami wędzarniczymi o wymiarach 1000 mm x 1000 mm x 2000 mm.
W swojej ofercie JUGEMA posiada również komory dla wózków 830 mm x 700 mm x 1600 mm. Są one dedykowane Użytkownikom, którzy produkują mniejsze ilości jak zakłady gastronomiczne, czy przetwórnie stanowiące zaplecze jednostek handlowych.
Produkujemy różnego rodzaju tace do wózków wędzarniczych oraz kije wędzarnicze do wieszania produktów.
Dzięki modułowej budowie komór są dostępne wersje jedno- wózkowe i wielo-wózkowe.
Automatyczny lub półautomatyczny system mycia komory
Komory wędzarniczo- parzelnicze są wyposażone w system mycia automatycznego lub półautomatycznego.
W systemie mycia automatycznego pompa aplikująca środek czyszczący jest podłączona do systemu zaopatrzenia w wodę przedsiębiorstwa. Operator wybiera jedynie zespoły komory, które mają być wyczyszczone.
W systemie mycia półautomatycznego proces odbywa się z wykorzystaniem sprężonego powietrza. Operator napełnia zbiornik i wybiera zespoły komory, które mają być umyte.
Sterowanie: mikroprocesorowe, 99 programów obróbki (m.in. rumienienie, suszenie, wędzenie, parzenie, pieczenie w temperaturze do 120°C, rejestracja parametrów procesu, współpraca z komputerem).
Komory dostarczane są jako urządzenia kompletne wymagające jedynie podłączenia energii.
Uwaga! Produkujemy komory w następujących wariantach:
- z zasilaniem elektrycznym (KWE),
- z zasilaniem olejowym (KWO),
- z zasilaniem gazowym (KWG),
- z zasilaniem parowym (KWP).

Wielkość komory | Wymiary | |||
L [mm] | H [mm] | |||
prąd | olej/gaz | para | ||
1 wózkowa | 1600 | 2800 | 2990 | 2900 |
2 wózkowa | 2850 | |||
3 wózkowa | 4050 | |||
4 wózkowa | 5250 |
Wielkość komory | Zapotrzebowanie dla systemu grzania w komorach | |||||
prąd | gaz | para | olej | |||
GZ-50 | płynny | 8-10 bar | 0,5 bar | |||
kW | m3/godz. | kg/godz. | kg/godz. | kg/godz. | dm3/godz. | |
1 wózkowa | 30 | 4,0 | 3,0 | 55 | 50 | 3,0 |
2 wózkowa | 60 | 8,0 | 6,0 | 110 | 100 | 5,5 |
3 wózkowa | 90 | 12,0 | 9,0 | 165 | 150 | 8,0 |
4 wózkowa | 120 | 16,0 | 12,0 | 220 | 200 | 10,0 |
Jeśli mają Państwo jakieś pytania odnośnie tego produktu zapraszamy do kontaktu, można to zrobić klikając w link poniżej.