
Komory
Podstawową pozycją w ofercie maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego i spożywczego są komory wędzarnicze. Maszyny, które oferujemy są wyposażane w różne rodzaje zasilania: elektryczne, olejowe, gazowe lub parowe w zaleśności od preferencji klienta. Sterowanie pracą komory, a także kontrola procesów odbywa się automatycznie dzięki komputerowi w jaki wyposażona jest każda komora firmy JUGEMA. Dzięki temu praca z naszymi urządzeniami jest łatwa i wymaga ciągłej kontroli. Istnieje możliwość programowania procesów w dowolny sposób, a także podglądu ich przebiegu w każdym momencie działania maszyny.
Oferujemy Państwu urządzenia ze stali nierdzewnej, takie jak: komory wędzarnicze, komory wędzarniczo-parzelnicze , komory piekarnicze, komory do barwienia, klimatyzacyjno-dojrzewalnicze. Produkujemy również wyposażenie dodatkowe tj., dymogeneratory. Maszyny wykonane są z najwyższej jakości materiału – stali nierdewnej kwasoodpornej. Wszystkie komory wędzarnicze cechują się dużą funkcjonalnością i wytrzymałością, co jest znakiem rozpoznawczym produktów marki JUGEMA.
-
Komory wędzarniczo-parzelnicze mają budowę modułową. Dostępne są wersje jednowózkowe, jak również wielowózkowe. Urządzenie jest wykonane ze stali kwasoodpornej i posiada uszczelki silikonowe.
Komory wędzarniczo-parzelnicze
-
Komora piekarnicza jest przeznaczona do pieczenia w temperaturach do 200°C. Możliwe procesy technologiczne to: pieczenie na sucho, pieczenie z nawilżaniem i przegrzewanie z przesuszaniem.
Komory piekarnicze
-
Komora parzelnicza ma konstrukcję modułową i pozwala na parzenie czy pasteryzację. Każdy moduł posiada własny system wentylacyjny co pozwala na jednakowe warunki obróbki w całej komorze.
Komory parzelnicze
-
Komora wędzarnicza tunelowa została skonstruowana i wyprodukowana na specjalne zapotrzebowanie klienta. Jest przeznaczona dla produktów, które wymagają bardzo krótkiego czasu obróbki.
Komory wędzarnicze tunelowe
-
Komora do barwienia ma zastosowanie w procesie naturalnego barwienia osłonki w kiełbasach drobno rozdrobnionych. Substancja kolorująca jest poddawana ciągłemu procesowi ujednorodniania, do czego służy montowany obok komory specjalny zasobnik z systemem cyrkulacji.
Komory do barwienia
-
Komora jest przeznaczona do dojrzewania, suszenia powietrzem oraz ochrony dojrzałych lub wędzonych kiełbas i produktów mięsnych w klimatyzowanym pomieszczeniu. Zakres regulacji temperatury / wilgotności: od 10°C do 18°C do 90% wilgotności względnej. Na podstawie doświadczeń zostało opracowane sterowanie klimatem na bazie mikroprocesora.
Komory dojrzewalniczo-klimatyzacyjne